Hvilke overvejelser skal du gøre dig, når du skal købe en el-cykel?
Den med motor i forhjulet og den med motoren i kranken (midten) eller i baghjulet.
En el-cykel er bygget sådan, at når du træder i pedalerne aktiverer du motoren og denne sætter i gang. Herefter hjælper den op til 25km./timen, så slår motoren fra. Cyklen kan derfor ikke køre selv.
Frontmotor:
Hvis vi tager El-Cyklen med motor i forhjulet, så opleves den tit som værende den, der giver mest hjælp. Det føles som om man bliver trukket af sted – Eller hevet op af bakkerne. En rigtig god oplevelse.
Disse motorer kommer med Silent (stille) Motor, hvilket gør køreturen noget mere behagelig. Faktisk hører man stort set ikke nogen lyd fra motoren, og du kan derfor bare nyde naturen eller turen frem og tilbage fra arbejde. Og hvis det er en cykel af god kvalitet, ligger disse godt og roligt på vejen.
Men er det en af de ”Billige” f.eks. fra Supermarkederne eller andre, kan de godt være temmelig livlige og larmende, og det kan føles som om cyklen kører med dig og ikke omvendt.
Derfor har vi her i huset primært valgt, at vores el-cykler skal være komfortable og stabile. De skal have et godt vejgreb, og det skal være dig det kører med cyklen, ikke omvendt.
Center-/Baghjulsmotor:
Motor i krank (midten) eller i baghjul – Her vil du opleve, at du skal træde en smule mere selv, for at få den ønskede hjælp.
Det føles langt mere som at få et skub. Lidt ligesom da vi var børn og vores forældre skubbede os op af bakkerne – En behagelig fornemmelse ikke? Og sådan er det at køre på el-cykel (en behagelig fornemmelse).
Disse motorer er brugt på hele sports segmentet inden for sports el-cykler f.eks. MTB. Men også på hverdags cyklen vinder dette mere ind. Især på pendler cyklerne.
Og det giver sig selv, når motoren er plaseret i center eller baghjul bliver tyngdekraften i cyklen mere rigtig. Cyklen ligger fuldstændig stabil på vejen. Og giver en fantastisk køreglæde.
Batteriet er hjertet i El-cyklen. Det findes i mange forskellige kvaliteter, alt efter hvilke celler, der er lagt ind i batteriet. Så her hænger pris og kvalitet sammen.
Og så er der forskel på kapaciteten, hvor meget volumen batteriet har. Dette sammen med motorens kapacitet afgør hvor mange kilometer man kan køre på en opladning. Og her hænger pris og kapacitet nøje sammen. Jo større batteri – jo dyrere er cyklen. Til gengæld løber man heller ikke tør for strøm.
Og så er der selvfølgelig mange andre faktorer, der spiller ind på rækkeviden på batteriet, så som:
Batteriet vil gradvis falde i kapacitet nu ældre det bliver, for til sidst at være helt dødt og så skal det udskiftes.
Hvor længe holder et batteri så?
Det er nok et af de sværeste spørgsmål at besvare.
Vores producenter/leverandører giver 2 års reklamationsret på batteriet. Så de første 2 år er du sikret, med mindre batteriet er mis vedligeholdt.
Men vores erfaring viser at et batteri normalt holder 3-5år ved normal privat brug. Dette er dog ikke en garanti. Men man kan gøre meget selv, for at det holder længere.
Vedligeholdelse af batteriet:
Hvis du vedligeholde dit batteri, så lever batteriet længere. Du kan gøre følgende, for at forlænge levetiden:
Et batteri er ”levende” og derfor er det svært at sige hvor længe det holder.
Vi plejer at sige, start med at spare op til et nyt batteri når du køber cyklen. På et tidspunkt skal det nemlig skiftes. Og et nyt batteri koster mellem ca. 3000,- og 6000,-kr. plus minus.